Minder stoken en meer ventileren! Dit moet je weten….


Thermostaat naar beneden en ventilatieroosters dicht houden om op de energierekening te kunnen besparen? Beter voor je portemonnee wellicht, maar ideaal voor allerlei soorten schimmels die stilletjes maar supersnel kunnen verspreiden in jouw huis.

Ben bewust van alle risico’s van schimmels. En weet wat je het beste kunt doen om ze te voorkomen! Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat zowel huisstofmijt als schimmels toe neemt en zorgt voor een slecht binnenklimaat.

Wat zijn schimmels?

Net zoals planten, dieren en bacteriën vormen schimmels een aparte groep levende organismen. Er zijn ontzettend veel soorten die sporen loslaten welke voortdurend in de lucht om ons heen zijn. Elke minuut adem je zulke sporen wel in. Als je immuunsysteem goed werkt, word je daar echt niet ziek van.” We zijn nou eenmaal allemaal onderdeel van het ecosysteem”. Ieder lichaam is zelf ingesteld om samen met deze schimmels te leven, Sommige hebben we zelfs nodig! Voorbeeld: Al het bladval wat nu van de bomen valt, zijn in het voorjaar weer opgeruimd. Schimmels spelen daarbij een grote rol. Wil je weten hoe hoog jouw lucht in je woning is? Hygrometers meten eenvoudig de vochtigheidsgraad in huis of let op signalen van vochtige lucht van je woning.

  • bepaalde ruimtes veel kouder of warmer worden dan andere ruimtes
  • Condens op de ramen
  • Vochtplekken, schimmels en behang dat loslaat
  • Houtrot
  • Kromtrekken of opbollen van de vloer
  • Muffe lucht
  • Veel Insecten in je huis, zoals pissebedden, zilvervliesjes en spinnen(webben) 

Wel of niet ongezond voor mensen?

Schimmels zijn microscopisch klein. Pas als er heel veel bij elkaar groeien door een te hoog vochtgehalte , kun je ze met je blote oog zien. Goed voorbeeld hiervan zijn de kitranden in je badkamer. Schimmels kunnen grote hoeveelheid sporen in de lucht maken vooral als je luchtvochtigheid hoog is zullen ze in hoge concentraties in de lucht terechtkomen en kunnen er problemen ontstaan. Die “sporen” een soort plantenzaadjes, kunnen ergens anders in huis dan weer verder ontkiemen en verspreiden ze zich zo dan razendsnel.

Schimmels kunnen dan allergische reacties veroorzaken. Denk hier bij aan signalen zoals geïrriteerde slijmvliezen of rode, jeukende ogen, vermoeide ogen en hoofdpijn. Mensen met astma of COPD zijn vaak extra gevoelig voor schimmels in huis.

Geen zichtbare schimmels in huis? Geen reden om je schouders op te halen! Ook als je er nu helemaal geen last van hebt, kan blootstelling aan veel luchtvervuiling en schimmels ervoor zorgen dat je in de toekomst allerlei allergieën ontwikkelt. En dat je later dus alsnog klachten krijgt. Teveel schimmels en een slecht binnenklimaat in huis is gewoon nooit goed.

Energie besparen door de verwarming lager te zetten en minder te ventileren, is dus NIET slim!

Door een te hoog vochtgehalte kan schimmel dus makkelijker oprukken. Elke dag produceren we per persoon tot wel 5 liter vocht. Daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en allergieopwekkende stoffen de lucht. Douchen, schoonmaken, wassen, drogen, koken, dweilen, maar ook gewoon ademen en zweten, daar komt allemaal ‘leefvocht’ bij vrij. Even een extra kiepraampje openzetten of de afzuigkap aandoen op het moment dat er veel vocht geproduceerd wordt , helpt al veel. Een luchtreinigers, luchtontvochtiger of ontvochtigen met een airco is uiteraard ook een prima.

Een gezond binnenklimaat is belangrijk. Elke ochtend een kwartier tot een half uur een raam of deur openzetten om te ventileren voorkomt al problemen maar om uw woning goed te ventileren moet je dag en nacht voldoende ventilatieroosters en/of klepraampjes open hebben staan. Enkel luchten (zoals de ramen even openzetten) is niet genoeg. Na een half uur is namelijk de frisse lucht verdwenen en hopen vocht en stoffen zich weer op in de woning.

Maar met de hoge energieprijzen zie je jouw euro’s momenteel naar buiten vliegen. Echt niet elke deur of raam hoeft de hele dag open te staan, maar ruimtes moeten nooit helemaal potdicht zijn. En door de luchtvochtigheid omlaag te brengen, bespaar je juist op je energiekosten. Namelijk als de lucht heel vochtig is, heeft elke kubieke meter meer massa. En dit kost juist meer energie om te verwarmen. Daarnaast is de gevoelstemperatuur lager als de luchtvochtigheid hoog is. Ventileren kost dus geen extra geld, je bespaart hier juist op en je zorgt juist voor een beter binnenklimaat.

Uiteraard kunnen er ook bouwkundige problemen meespelen, die bijvoorbeeld doorslaand (door de gevel) of optrekkend vocht veroorzaken. Of denk aan een lekkage. Dan is meer nodig dan ventileren. Een vochtexpert kan daar uitsluitsel en advies over geven.

Conclusie: Komt de luchtvochtigheid in huis boven de 60 procent, is er slechte leef hygiëne, en is er veel vervuilde lucht dan kunnen schimmels en huisstofmijt een groot probleem worden.

Opmerkingen (1)

  1. Pingback: SB Reinigers – Huisstofmijt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *