Een gezond binnenklimaat is belangrijk

wat is een gezond en prettig binnenklimaat?

Het binnenklimaat wordt bepaald door onder andere temperatuur, vochtigheid, hoe schoon je woning is en verse lucht. Omdat iedereen verschillend is, ervaart iedereen een prettig binnenklimaat op zijn eigen manier. De een houdt van warmere temperaturen houdt, de ander geeft een voorkeur aan koudere temperaturen.

Het beste binnenklimaat zich bevindt tussen de 18 graden 22 graden met een luchtvochtigheid van 40% en 60%. Een goed binnenklimaat is niet enkel fijn om in te verblijven maar ook nog eens goed voor onze gezondheid.

Virussen zijn zeer actief in een luchtvochtigheid onder 40%. Bij een lage luchtvochtigheid verhoogd het risico om een griepvirus of een verkoudheid op te lopen. Huisstofmijt en schimmels komen het beste in actie bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden en een luchtvochtigheid van 60 tot 80%.

De gevolgen van extreem luchtvervuiling en geen goede luchtvochtigheid in je woning zijn variabel. De meest voorkomende klachten zijn irritatie van de huid, ogen en keel, niezen, hoesten, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, ademhalingsproblemen, vermoeidheid en een verstopte neus. Vervuilers zijn dus virussen, bacteriën, schimmels, huidschilfers van dier of mens, huisstofmijt en stuifmeel van planten.

Huisdieren tasten de luchtkwaliteit aan door huidschilfers, uitwerpselen, haren en speeksel. Geen huisdieren houden dan ook de meest doeltreffende maatregel tegen deze vorm van luchtvervuiling. Als er toch huisdieren zijn, houd ze dan weg uit slaapkamers en zorg dat ze niet in aanraking komen met tapijten, gordijnen en gestoffeerde meubels.

Stuifmeel van planten verspreidt zich door de lucht. De hoeveelheid geproduceerd stuifmeel verschilt per plantensoort. Hier kun je op letten bij de aanschaf van je binnenplanten. Sommige planten zijn namelijk juist wel heel goed voor luchtzuivering.  Kijkt maar eens naar een areca palm, de lepelplant, de ficus alii of een drakenbloedboom.

Huishoudelijke middelen zoals schoonmaakmiddelen, huisparfums en cosmeticaproducten bevatten vluchtige organische stoffen. Deze stoffen verdampen en komen zo in de lucht terecht. Denk bijvoorbeeld aan deodorant, haarlak  en de verdamping van water met in je schoonmaakemmer.

Eigenlijk valt en staat de schone lucht, en verse zuurstof in je woning met goed ventileren! Hygrometers meten eenvoudig de vochtigheidsgraad in huis op of let op Signalen van vochtige lucht van je woning en wat kun je (nog meer) doen om het luchtvervuiling in je woning te verminderen of te elimineren:

  • Controleer je woning op lekkages/vochtplekken/schimmels/houtrot
  • Doseer het gebruik van huishoudelijke middelen
  • Zorg dat ruimtes hygiënisch schoon zijn, en op de juiste wijze schoongemaakt worden. Industriële reinigers (weinig tot geen parfum toegevoegd)  of aan minder verdamping van water bijvoorbeeld de voordelen van dweilen met koud water en het gebruik van en microvezeldoeken.
  • Insecten  (vooral als je dicht bij water woont) en vuile huizen kunnen eerder op een insectenbezoek rekenen dan schone huizen. Denk hierbij vooral aan pissebedden, zilvervliesjes en spinnen. Deze insecten houden van een hoog vochtpercentage.
  • Beperk de uitstoot van het gasfornuis en/of gaskachels. Zorg bij het koken dat de afzuigkap aanstaat en/of zet een raam open.
  • Schaf een ionisator of luchtreiniger aan.
  • Heb je een airco in je woning? Bij de meeste airco’s zit er een ook ontvochtiger functie op
  • Beperk stof door te stofzuigen (met HEPA filter) en gebruik (klam vochtige) professionele schoonmaakdoeken

Opmerkingen (2)

  1. Pingback: SB Reinigers – Minder stoken en meer ventileren! dit moet je weten….

  2. Pingback: SB Reinigers – Huisstofmijt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *