Hoe kun je het beste je koelkast schoonmaken?

Een schone en goed ingedeelde koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Als er bij het openen van de koelkast een verschrikkelijk lucht je tegemoet komt dan komt dit door bacteriën.  Als je koelkast dus een onaangename geur heeft, is dit het teken van bacteriegroei. Bacteriën komen van gemorste inhoud, niet goed verpakt voedsel, bedorven voedsel of je afvoergaatje en/of lekbak zitten vol met etensresten. Tijd dus voor de grondige schoonmaak!

  1. Schakel de koelkast uit en haal alle producten eruit. In de winter kun je alles buiten zetten. In de zomer in een koeltas-box met koelelementen.
  2. Haal alle losse onderdelen uit de koelkast en maak deze schoon in de wasbak met  warm water en een milde allerreiniger of bij hardnekkige vervuilingen een multiontvetter of keukenreiniger. Een magic scrub sponsje is ideaal om vastzittende etensresten te verwijderen.
  3. Neem de binnenkant van de koelkast af. Gebruik ook voor het schoonmaken van de koelkast een warm sopje met een milde allesreiniger ( liefst 1 met zo weinig mogelijk toegevoegde parfum). Vergeet niet om ook de deur, achterwand en het deurrubber te poetsen.
  4. Vergeet vooral het afvoergaatje van de koelkast niet! Ligt er water onderin de koelkast? Dit komt vaak door een verstopt afvoergaatje achterin de koelkast. Deze afvoer voert namelijk de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan (condens). Je kunt de afvoer doorprikken met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt, met een wattenstaafje of voor het nog grondige werk gebruik je de SB Complete keukentoolset. Met deze set kun je echt alles verwijderen.
  5. “ De meeste mensen weten vaak niet eens dat er een lekbakje onder of aan de achterkant van de koelkast zit” Leeg je lekbak. Pas op dat je niet morst. Zit de lekbak vast dan kun deze met de SB Complete keukentoolset gemakkelijk leegzuigen.
  6. Poets alles na met enkel schoon water en maak alles goed droog met een theedoek of microvezel droogdoek.
  7. Richt je koelkast weer terug in. Zet producten niet terug op het afvoergaatje, en zet producten niet tegen de achterwand van de koelkast. Nog meer tips hoe je het beste de koelkast kan indelen? Lees dan deze blog!

Heb je een koelkast met een ingebouwde vriezer? Dan zou je deze ook meteen kunnen schoonmaken. In deze blog lees je hoe je dit het beste kan doen.

Opmerkingen (1)

  1. Pingback: SB Reinigers – Hoe deel je het beste je koelkast in?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *