Koffiemachines wel of niet schoonmaken met azijn?

Hoewel kalk niet slecht voor de gezondheid is tast het wel de smaak van de koffie. De meeste meesten mensen denken dat (natuur) azijn prima inzetbaar is om te ontkalken, omdat het “bijna” net zo goed werkt als reinigingsproducten die speciaal bedoeld zijn voor koffiemachines. Daar zit zeker een kern van waarheid in, maar azijn heeft ook vervelende bijwerkingen als je het gebruikt voor de ontkalking.

Nadelen gebruik van azijn

  • Het reinigt niet
  • Er blijft een vieze smaak achter
  • Het ontvet niet
  • Azijn lost kalk niet op, maar breekt enkel op. Losgekomen kalk oftewel kalkvlokjes kan dan alsnog de buizen van je koffiezetmachine verstoppen.
  • Het tast de rubbers aan. EPDM, NITRILE en NATUURRUBBER zijn beperkt azijn bestendig, NEOPREEN en VITON (of te wel fluorrubber) zijn hier iets beter bestand tegen azijn.

Heb je een ouderwetst koffiezetapparaat, koffiecupmachine of beschik je over een volautomatische koffiemachine, kalk is en blijft de grootse vijand. In ons leidingwater zit namelijk veel magnesium- en calciumzouten. Hoe harder het water in jouw regio is, hoe meer zouten er dus aanwezig zijn in het leidingwater.

Wanneer je het koffiemachine zijn werk laat doen om een kopje koffie te maken, Gaat het apparaat verhitten en gaan zouten zich afzetten als kalkaanslag op alle belangrijke onderdelen van je machine. De grootste aanslag zal zich ophopen op plaatsen waar het water stilstaat. Wanneer je niet regelmatig ontkalkt, zullen doorstromingsbuizen verstopt raken door kalk, en hierdoor gaat je machine veel minder efficiënt werken en zal uiteindelijk hierdoor kapot gaan.

Door kalk in de buizen van je apparaat, komt het water niet meer in direct contact met de warme wanden van de boiler, en zal koffie vaak minder warm zijn dan gewenst. Door het geleidelijk opbouwen van kalk in de buizen, gaat het water bovendien met lagere snelheid door de buisjes van je koffiezetapparaat stromen. Dit zorgt ervoor dat je kopje espresso een veel te dunne en waterige crème-laag krijgt. Daarnaast kunnen er ook kalkvlokjes in het koffietoestel loskomen en direct in je koffie terecht komen. De hoge concentratie aan mineralen in deze kalkvlokjes zal je koffie veel minder lekker doen smaken.

Wanneer, hoe en met wat reinig en ontkalk je je machine?

“Je leest het goed! Je machine moet je ook reinigen…”

Reinigen en ontkalken hangt vooral af van twee factoren: de waterhardheid en de gebruiksfrequentie. Lees altijd de handleiding van je koffiezetmachine om te weten hoe het reiniging en ontkalk proces in gang gaat. En gebruik enkel producten wat de fabrikant adviseert. De meeste machines hebben vaak enkele spoelcyclussen waardoor je niet veel tijd kwijt bent. Het juist reinigen en ontkalken van je koffiemachine geeft duidelijk positieve effecten op de kwaliteit van jouw kopje koffie. Je moet jouw koffiemachine echter ook regelmatig reinigen om ervoor te zorgen dat het apparaat niet kan gaan verstoppen door vettigheid, koffie aanslag of koffieresten om zo te zorgen dat de temperatuur van het water waarmee de koffie wordt gezet op peil blijft. Zo kun je ook prima reinigen en ontkalken met de SB Koffiemachinereiniger. Deze tab is te gebruiken in het standaard reinigingsprogramma van alle professionele en huishoudelijke koffie/espressomachines. Het verwijderd vettigheid van koffie, mineralen, kalk aanslag en zorgt voor een optimale hygiëne. Geschikt voor maandelijks reiniging en volledig onderhoud van de machine.

De voordelen van juist ontkalken en reinigen

  • Langere levensduur voor je machine
  • Geen kalkklonten
  • Snellere doorstroom van het water
  • Een mooie crème-laag op je (espresso) koffie
  • Minder geluid bij het zetten van  koffie door schone leidingen en werking van de pomp
  • De gewenste temperatuur
  • Een betere en zuivere smaakbeleving

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *