Wat veroorzaakt hardnekkige aanslag en zwarte strepen in uw wc?

Hard water bevat kleine mineralen die zich kunnen ophopen en verzamelen in de wc. Deze mineralen verschijnen als zwarte, grijze of bruine strepen en kringen in uw toiletpot, waardoor waterlijnen ontstaan waar de stroming het sterkst is. Als u problemen met hard water in uw huis heeft , kan dit dus een van de boosdoeners zijn . Dit heeft geen direct gevaar voor de gezondheid is, Maar het beste is om minerale afzettingen eerder dan later te verwijderen om een grotere ophopingen en vooral aanslag te voorkomen.

Schoonmaken van je wc, niemand staat erom te springen. Toch moet het gebeuren. Wanneer je met meerdere personen in een huis woont, wordt het toilet nu eenmaal hartstikke snel vies. Aanslag, bruine kringen ontstaan na verloop van tijd en kunnen enorm hardnekkig zijn. Benieuwd naar een trucje om deze aanslag, zonder urenlang schrobben te laten verdwijnen? Lees dan snel verder!

Wat is het? Waarom blijft het opduiken? Wat je kunt doen om het te voorkomen?

Urine aanslag

Deze bruine aanslag is te vergelijken met kalkaanslag. Het verschil is dat kalk ontstaat uit minerale en urinesteen uit minerale zouten zoals magnesium, natrium, kalium en calcium. Deze mineralen zouten komen voor in het menselijk lichaam en scheiden we uit als we plassen. De stoffen komen in het toilet terecht en hechten zich aan het oppervlak. De aanslag is vaak te zien in de pot onder het waterpeil en onder de wc rand. Hier komt u met de toiletborstel vaak lastig bij. De aanslag ook wel urinesteen genoemd krijgt zo de kans zich vast te bijten en dan lijkt het met geen mogelijkheid te kunnen verwijderen.

Schimmels & meeldauw

Schimmel en meeldauw zijn beide schimmels die gedijen in donkere, vochtige gebieden, zoals de onderkant van de rand van uw toiletpot waar het water stroomt. Deze sporen kunnen potentieel gevaarlijk  zijn bij inademing. De strepen en kringen kunnen zwart van kleur zijn, maar ze kunnen ook bruin, oranje of groen zijn. Schimmel moet onmiddellijk na ontdekking worden verwijderd om te voorkomen dat het zich verspreidt.

Bacteriën en Aerosolen

Bacteriën groeien in vochtige en donkere gebieden, dus ook in uw toilet! Het kan een roze gekleurde kring achterlaten in uw toilet, evenals uw wastafel, bad  en douche. Bacteriën worden beschouwd als schadelijk voor de mens, en zijn bekend om wondinfecties, urineweginfecties, en longontsteking te kunnen veroorzaken. Bacteriën moeten onmiddellijk na ontdekking worden verwijderd om eventuele schade te voorkomen.

Wat kunt u doen?

Gewoonlijk zal een standaard reiniging van uw toilet de meeste opbouw verwijderen. Hiervoor is alleen een toiletborstel en een toiletreinigingsoplossing nodig, bij voorkeur een met bleekmiddel om bacteriën te doden. Als u serieus bent om ervoor te zorgen dat u voorkomt dat die zwarte strepen verschijnen, kunt u deze meer diepgaande reinigingsmethode overwegen. Schoonmaken is het verwijderen van vuil. Vele denken dat het vuil wordt verwijderd door chloor, echter wordt het vuil alleen maar gebleekt en ontsmet maar het verwijdert geen vuil of aanslag. Het is dus een enorm misverstand dat chloor een schoonmaakmiddel is. Als de wc met juiste reinigers schoongemaakt wordt dan haal je 98% van de bacteriën weg. Er zijn nog veel meer nadelen over het gebruik van chloor. Chloor en bleekwater zijn geen schoonmaakreinigers! En dan heb je nog de huishoudelijke middeltjes azijn, baking soda, en cola. Het ontkalkt prima, maar indien er hardnekkige aanslag aanwezig is zul je merken dat je helemaal niet of niet snel het gewenste resultaat behaald. Bij deze producten en bij ‘normale’ schoonmaakreinigers zijn de pH waardes t.o.v. industriële reinigers in vele male minder aanwezig waardoor de effectiviteit van een reiniging minimaal is. Er is dan ook een groot verschil tussen schoonmaken en reinigen!

Veel belovende schoonmaakmiddelen zijn er genoeg,  Maar met de Badkamerreiniger van SB  kost het verwijderen van deze aanslag vrijwel niets.

Wat kun je het beste doen bij hardnekkige aanslag:

Haal indien mogelijk zoveel mogelijk water uit de toiletpot. Wanneer de toiletpot enigszins ‘leeg’ is kun je de badkamerreiniger van SB gemakkelijk aanbrengen doormiddel van de buigzame kop. Breng vervolgens toiletpapier aan op de hardnekkige aanslag op o.a. de randen in de wc-pot en doe hier nog wat reiniger overheen zodat het goed kan intrekken. Laat dit een hele nacht zitten. let wel: je kunt het toilet nu niet gebruiken. Spoel het toilet toilet na +/- 12 uur door. Indien nodig gebruik de wc borstel of een pluimsteen om de boel kort na te schrobben.

Deze diepte reinigings methode is een gegarandeerde manier om aanslag te verwijderen en te voorkomen.

Opmerkingen (3)

  1. Pingback: SB Reinigers – Voorjaarsschoonmaak in 7 stappen! Het lijkt simpel met SB, en dat is het ook!

  2. annemieke

    Beantwoorden

    Bedankt maar op de achter rand vd wc pot is urine zuur gaan zitten en NIET onder de rand aan de achterkan
    Ik heb een toiletreinigings blok aan de linkerkant handen die alles onder de rand ook schoonhoud
    Het gaat mij om de rand waar je tegen aan kijkt.antikalk helpt niet
    Vgr annemieke

    • Beantwoorden

      Goedemorgen Annemieke,

      Onze badkamerreiniger is zeker geschikt om urinezuur te verwijderen. Het beste kunt u dan (voor het slapen gaan) wc-papier op de aanslag “plakken” met eroverheen de badkamerreiniger. S ’ochtends goed naschrobben met de toiletborstel of eventueel een pluimsteen. Bij hardnekkige aanslag dit een paar keer herhalen. Urine aanslag bouwt zich op in laagjes en zal dan ook laagje voor laagje eraf gaan 😉 Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

      Met vriendelijke groet,
      Sjanneke de Beer

      SB-reinigers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *