Chloor is geen schoonmaakmiddel!

Chloor en bleekwater zijn geen schoonmaakreinigers!

Het bestaat bij veel mensen het idee dat chloor of bleekwater een schoonmaak reiniger is, echter is dit niet het geval. Het heeft minimaal capaciteit om vervuiling te verwijderen maar voornamelijk de functie om oppervlakken te bleken, te witte of te desinfecteren. Ook wordt er welleens gepromoot dat chloor zou ontkalken terwijl chloor totaal niet alkalisch is. Gebruik je chloor voor het reinigen van chromen kranen, douchecabine’s, wc’s, voegen, een vettige badrand en ga zo maar door dan zal dit een “vals” schoon resultaat geven omdat het bleekt. Het gevolg is dat kalk, vuil en aanslag weer zo snel zichtbaar terug komt.

Het meest welbekende gevaar is het mengen met andere schoonmaakmiddelen. Bijv. ammoniak en bleek , hierdoor ontstaan er verbindingen : (HCI) Hydrazine en Ghloramine (NH2CI), Chloorgas (C12), en Zoutzuur. Deze verbindingen kunnen ernstige schade aanrichten. Heb je zelf welleens chloor in de wc gedaan en eroverheen geplast dan zul je precies weten hoe deze “onschuldige“  dampen ruiken. Gebruik ook geen chloor in een toiletpot waarin een wc-blokje in hangt. Ook als je chloor en schoonmaakazijn gebruikt  ontstaat er ook een  gevaarlijk bijtend gas dat chloorgas heet en zeer giftig is. Mocht je in aanraking komen met chloorgas dan kun je hier onwel van worden. Het heeft een zeer intense geur waar veel mensen misselijk van worden en hoofdpijn van krijgen.  Wanneer je aan te veel chloorgas wordt blootgesteld kan er chloorvergiftiging ontstaan. Je zult dan ademhalingsklachten ervaren, een brandende keel en/of mond, maar ook aan de bloedcirculatie, de huid, de ogen, de organen, en de spijsvertering komen er mogelijk vervelende symptomen tot stand. Er belanden veel mensen in het ziekenhuis door het incorrect gebruik van bleekwater of chloor.

Wist je dat:

  • Chloor is verboden in de professionele schoonmaakindustrie
  • Het is corrosief en veroorzaakt (put) corrosie
  • Leidt vaak tot onherstelbare schade aan materialen en oppervlakken.
  • Als je met juiste reinigers schoongemaakt dan haal je al  98% van de bacteriën weg
  • Dat chloor wordt geadviseerd om voegen mee schoon te maken. Echter bleekt het, het vuil blijft gewoon zitten. Voegen zullen daarom maar van korte duur wit zijn. Daarnaast bijt het ook uit en zal de voeg hierdoor ook gaan loslaten. Om voegen schoon te krijgen zul je moeten reinigen. De badkamerreiniger van SB is een industriele dieptereiniger wat zorgt voor witte voegen met een veel langer resultaat zonder dat deze de voeg aantast!

Maar waar kan je chloor wel voor gebruiken?

In je eigen huis zul je niet zo snel ziek worden van de bacteriën die daar aanwezig zijn. Het zijn bovendien eigen bacteriën en gezonde mensen hebben een goede afweer. Maar waarom wordt chloor wel gebruikt in een ziekenhuis? De situatie in het ziekenhuis is anders. Patienten die daar liggen zijn kwetsbaarder en hebben een minder goed functionerend immuunsysteem en zijn hierdoor dus vatbaarder. Hier wordt niet schoongemaakt maar grondig gereinigt, gedesinfecteerd en wordt er daarna gebruik gemaakt van chloortabletten zodat elk levend organisme wordt gedood. Is er dus iemand met een virus in huis dan kun je dus het beste chloor gebruiken maar dient men (net zoals in het ziekenhuis) wel eerst wel goed te Reinigen, oftewel: Het verwijderen van zichtbaar en onzichtbaar vuil om te voorkomen dat micro-organismen zich kunnen handhaven, vermeerderen en verspreiden. Daarna Desinfecteren met chloor, oftewel:  Het verminderen of doden van micro-organismen op of in materialen en op oppervlakken.

Samenvattend kun je dus stellen dat chloor een goed ontsmettingsmiddel en vlekkenverwijderaar is, maar absoluut niet een schoonmaakreiniger is.

Benieuwd naar wie ik ben? In deze blog stel ik me graag aan je voor!

Opmerkingen (1)

  1. Pingback: SB Reinigers – PUTCORROSIE

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *